

Celem projektu jest opracowanie receptur produktów spożywczych (4 produkty) i kosmetycznych (2 produkty) wytworzonych przy użyciu surowców odpadowych, które będą mogły zostać wykorzystane przez konsumentów w celu ograniczenia zjawiska marnotrwastwa żywności w gospodarstwach domowych. Badania naukowe prowadzone będą przez SKN Zarządzania Bezpieczeństwem w Organizacji.
W ramach projektu powstanie również strona internetowa, na której publikowane będą wyniki badań laboratoryjnych oraz dobre praktyki w zakresie niemarnowania żywności. Ponadto zorganizowane zostaną warsztaty edukacyjne dla mieszkańców Wrocławia podzielone na dwa panele tematyczne: “Marnotrawstwo żywności w czasach inflacji – jak szukać oszczędności i nie wyrzucać jedzenia” oraz “Nie warto marnować żywności… użyj ponownie!”.
Program: Fundusz Aktywności Studenckiej (FAST)
Podmiot finansujący: Gmina Wrocław – Urząd Miejski Wrocławia
Kierownik merytoryczny UEW: dr inż. Ewa Marta Biazik
Menedżer projektu: Joanna Mrozek